24/7 bereikbaar op   0181 - 488 088

De opbaring

Hoewel het in Nederland nog steeds heel gebruikelijk is om de overledene te laten overbrengen naar een uitvaartcentrum, zien we dat de trend om thuis op te baren toeneemt. Thuis opbaren kan bijna altijd, ook als iemand in het ziekenhuis is overleden. Het is mogelijk om de overledene thuis in de kist op te baren, onder de kist wordt dan een koeler geplaatst die de overledene veelal voldoende koelt.

Veel mensen denken dat een overledene meteen in een kist gelegd moet worden. Dat is niet altijd noodzakelijk. Afhankelijk van de conditie van de overledene, kunnen nabestaanden kiezen voor verschillende manieren van opbaren en het afscheid nemen. Dit kan bijvoorbeeld thuis zijn in een vertrouwde omgeving. Het bijzondere hiervan is dat de nabestaanden op alle momenten van de dag bij de overledene kunnen zijn in een vertrouwde omgeving. De nabestaanden kunnen zelf bepalen wie er thuis mag komen om afscheid te nemen.

De nabestaanden krijgen dan meer tijd om aan het feit te wennen dat iemand is overleden en kunnen afscheid nemen in de omgeving waarin ze de overledene hebben gekend.

De uitvaartleider komt dagelijks langs om de conditie van de overledene te controleren. Hij zorgt er voor dat er koelapparatuur aanwezig is. Om het opbaren zo hygiënisch mogelijk te maken, zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar, zoals koelplaten en geurabsorberende korrels. Ook zijn er koelingen verkrijgbaar waarmee het mogelijk is om de overledene op bed op te baren, sommigen ervaren dit als minder confronterend dan in een kist. Naast het gebruik van koelingen voor het opbaren is het sinds 2010 ook mogelijk om na een Thanatopraxie behandeling op te baren zonder koeling, waarbij de kans op zichtbaar blijven zelfs toeneemt en veelal heeft de overledene ook een natuurlijkere uitstraling.

Aula in uw omgeving

Als er geen mogelijkheid is, of om welke reden dan ook men liever niet thuis opbaart is er in de meeste plaatsen wel gelegenheid om op te baren in een aula of rouwcentrum. Daar kan vaak ook een condoleance of uitvaartdienst worden gehouden.


De uitvaartleider zal proberen in uw omgeving een geschikte ruimte te vinden voor de wensen die de nabestaanden hebben. Dit kan een aula op de begraafplaats zijn, maar ook een kerk of een zaal bij een kerk behoort tot de mogelijkheden. Als dit echter niet mogelijk is beschikken we zowel in Melissant als Hellevoetsluis over een eigen uitvaartcentrum met diverse mogelijkheden.

Crematieplechtigheid in het uitvaartcentrum

Grote zaal

Een crematieplechtigheid wordt vaak gehouden in een crematorium, echter zien we steeds vaker dat er voor andere locaties wordt gekozen. Het Uitvaartcentrum Kievit in Hellevoetsluis is hiervoor prima geschikt. De afscheid plechtigheid kan in de grootste zaal worden gehouden, waarna de condoleance in de naast gelegen kleinere zaal kan plaatsvinden. De ruimte in de kleinste zaal beperkt de grootte van de groep aanwezigen, uw uitvaartleider neemt dit met u door.

Grote zaal

In de grote zaal is het mogelijk om uw eigen muziek te laten horen, maar ook is er de mogelijkheid om foto's en filmpjes doormdiddel van mP4 bestand te laten zien.

 

 

 

Familiekamer / 24 uurs kamers

In het UitvRode familiekamer uitvaartcentrum Hellevoetsluisaartcentrum Kievit in Hellevoetsluis beschikken we over meerdere zogenaamde familiekamers, hier kan de naaste familie in alle rust afscheid nemen, zo vaak, lang en wanneer het ze zelf uitkomt. Deze familiekamers hebben een eigen ingang die doormiddel van een pasje bereikbaar is.

 

 

 

In het rouwcentrum in Melissant hebben wij één familiekamer waar het mogelijk is, als er geen diensten zijn, om als naaste familie in alle rust afscheid nemen, zo vaak, lang en wanneer het u zelf uitkomt.

 

Huisdieren zijn in onze uitvaartcentra helaas niet toegestaan, maar voor officiële hulphonden maken wij natuurlijk een uitzondering.